gfhs logotype c

Aktuellt

 • Patrik hittade hem på Gotlands folkhögskola

  Patrik bild webb

  Patrik Malmqvist, 21 hoppade mellan flera skolor under mellan- och högstadiet. Det medförde att han aldrig känt sig hemma. Hösten 2016 hittade han hem på Allmänna linjen på Gotlands folkhögskola.
  – Jag kände att jag behövde träffa människor. Att det var viktigt att flytta hemifrån. Här är jag aldrig ensam, säger Patrik.

   

  Patrik hoppade av gymnasiet i första årskursen och sedan stannade livet upp. Han skaffade ett tillfälligt sommarjobb och var osäker på vad nästa steg skulle bli. Valet att det skulle bli Gotlands folkhögskola var långt ifrån självklart.
  – Jag tvekade in i det sista. Men den sommaren kom jag till en punkt där jag kände att jag måste göra något annat. Och det gick förvånansvärt bra!

   

  Det som fungerat bra i skolan är den nära dialogen med lärare på Allmänna linjen. De är öppna för förslag från deltagarna och kan anpassa lektionsupplägget efter behov.
  – Här finns ingen ångest att man måste vara på ett visst sätt, det går att anpassa arbetet på ett sätt som jag själv föredrar.

   

  Även den sociala delen av att gå på en folkhögskola har gjort att Patrik trivs bra. 
  – Den biten har gått bra och det var viktigt för min självkänsla. Vi träffas varje kväll efter skolan, dricker te och pratar. Det blir lite som att 'alla känner alla'. 


  Publicerad 2017-04-18 | Rebecka Nyström
  Foto: Rebecka Nyström
 • Stefan Sundström och Fjodor besökte Skrivarlinjen

  skrivarlinjen besök

  Stefan Sundström och Fjodor (tidigare basist i Ebba Grön) besökte Skrivarlinjen fjärde april. Stefan Sundström läste från sin nya bok och Fjodor spelade låtar från Ebba Grön.

   

  Stefan har fått stipendium för att sitta och skriva i Ingmar Bergmans hus på Fårö några dagar där han nu arbetar med sin kommande bok. Den ges ut nån gång under året.

  Det blev en mycket uppskattad eftermiddag på Skrivarlinjen på Gotlands folkhögskola i Fårösund.

   

  Publicerad 2017-04-05 | Rebecka Nyström
 • "Jag har lärt mig massor och utvecklats mycket som människa"

  Maria Ulmstedt

  – Jag hörde av mig till folkhögskolan. Ringde hit och var mest förvirrad, visste inte om det var något för mig. Jag fick höra att ”det är klart du ska söka”. Det är det bästa jag har gjort. 
  Så började Maria Ulmstedts kontakt med Gotlands folkhögskola. Idag går hon Allmänna linjen årskurs två och har valt en ny bana i livet.


  Maria Ulmstedt är 44 år och bor på södra Gotland tillsammans med sambo och barn. Direkt efter gymnasiet började hon arbeta på Bagarns, Hemses lokala konditori. Efter 22 år var det dags att prova något annat.
  – Det var tufft i början, särskilt med att jobba med dator. Jag var inte alls van.


  Mycket hade förändrats sedan Maria Ulmstedt gick tvåårig Hotell- och restaurangutbildning på gymnasiet. I klassrummet pratades det om Powerpoint-presentationer och på mattelektionerna var det beräkningar med X och Y. De yngre deltagarna i klassen blev till stor hjälp med det tekniska och i användningen av dator under skoltid.
  – Det är en blandad skala i klassen där alla kompletterar varandra på ett bra sätt. De yngre behöver de äldre och tvärtom. Vi hjälper varandra. Vi alla är ju här för att lära oss.


  I klassrummet behöver deltagarna aldrig vara rädda för att ställa frågor, berättar Maria. Istället säger läraren ”vad bra att du frågar! Det är säkert fler som funderar över samma sak!”.
  – Jag har lärt mig massor och utvecklats mycket som människa, jag har hittat ett lugn. Samtidigt känner jag mig stärkt. Jag känner ofta att jag kan det här! Det är bra för självförtroendet.

   
  Publicerad 2017-04-04 | Rebecka Nyström
 • NYTT SCHEMA: Friskvård på Folkan

  gympasal1Varje onsdag har studerande och personal chans att prova på olika friskvårdsaktiviteter i Hemse. Vi bjuder på allt från gympa och simning, till cykelutflykt och brottning.

  Här hittar du friskvårdsprogrammet för tiden 8 mars – 26 april 

   

  Vill du veta mer? Hör av dig till Mona Dubrehed, tel 070-972 07 29.

   

  Uppdaterad 2016-03-13 | Rebecka Nyström
 • Nöjda deltagare på Gotlands folkhögskola

  mat w Fårösund 139 kopia
  97 % av vårens deltagare 2016 skulle rekommendera andra att studera på skolan.
   

  Under våren och hösten gör Gotlands folkhögskola enkäter som går ut till alla studerande på skolan. Enkäterna visar goda resultat kring nya kunskaper och trivsel.
  Maten, lärarna och skolans miljö är de faktorer som gjort att deltagarna har trivts. 90 % av höstens deltagare trivs på internaten. 

   

  Sju personer av tio anser att tiden på folkhögskolan varit meningsfull. Nästan 90 % av deltagarna anser att studierna har gett ökat självförtroende och att de kan se nya möjligheter i sina liv.
  89 % menar att studietiden har gett tillräckligt med utrymme att lära känna människor med olika bakgrunder och erfarenheter.

   

  Enkäter visar också att studierna på Gotlands folkhögskola ökar kunskap och intresse i flera ämnen. Merparten av deltagarna menar att intresset för kultur har vuxit.
  Kunskap om jämställdhet, samhällets funktion och rättvisefrågor i världen har också ökat. 

   

  Publicerad 2017-02-07 | Rebecka Nyström

  Foto | Anna Ericsson
 • 1
 • 2

Videos - Klipparkivet

 • Folkmusik på Gotland
 • Fotolinjen Hemse
 • Leva på Gotland
 • SYSTERKODEN EP1
 • Leva på Gotland: Behind the scenes

Följ oss

 • Facebook
 • Bloggar

Anslagstavla

Upptäck Gotland

Upptäck Gotland

Studera under vintern och res i sommar! Läs mer i vår folder.... Läs mer
Kurskataloger

Kurskataloger

Vi har brett utbud av långa kurser i Hemse och Fårösund. På sommaren har vi kurser inom många olika områden Läs mer
Matsedel

Matsedel


Matsedel för Hemse
Matsedel för Fårösund
 • 1